100 de Ore de Astronomie
Program global
Deschiderea oficială Centre Ştiinţifice în direct Înconjurul lumii în 80 de telescoape 24 de ore de
Star Party
pe glob
Ziua Soarelui 100 de Ore de Astronomie
la distanţă

Program

2-5 aprilie 2009

Proiect principal global al Anului Internaţional al Astronomiei 2009, 100 de Ore de Astronomie este un eveniment de patru zile destinat să aducă astronomia mai aproape de public pe întreaga planetă.

Grupurile care organizează acţiuni aleg cum vor participa la proiect, fie că e vorba de câteva ore într-o zi, fie că e vorba de un eveniment maraton de 100 de ore. Planurile trebuie să se potrivească cu resursele şi entuziasmul disponibil. Toate activităţile şi evenimentele din timpul celor „100 de ore de astronomie” vor aduce astronomia la un nivel ridicat de audienţă.

Mii de evenimente locale sunt plănuite de centre ştiinţifice şi de entuziaşti ai astronomiei de pe toată planeta, inclusiv sesiuni de observaţii prin telescop, expoziţii, spectacole speciale şi multe altele. În multe ţări se vor ţine prelegeri pentru public de vorbitori aleşi special, experţi în astronomie, dornici să participe la această aventură la nivel mondial.

În timp ce organizaţiile din lumea largă plănuiesc propriile evenimente, 100 de Ore de Astronomie are propriile sale evenimente globale la care vor lua parte toate aceste organizaţii.


100 ORE DE ASTRONOMIE - EVENIMENTELE GLOBALE:

 • Deschiderea: Este un eveniment VIP organizat la Institutul Franklin din Philadelphia ce găzduieşte un exponat Galileo de excepţie în expoziţia „Medici şi era astronomiei”. Este vorba de una dintre cele două lunete originale care mai există în lume, folosite de Galileo Galilei pentru a privi cerul acum 400 de ani. Este pentru prima dată când luneta părăseşte Italia. Directorul Institutului şi Muzeului de Istorie a Ştiinţei din Florenţa, care are în păstrare cele două lunete ale lui Galileo, va vorbi despre importanţa acestora şi a descoperirilor care au fost făcute cu ele.

  Evenimentul va fi transmis în direct pe internet pe data de 2 aprilie, începând cu ora 19.00 Ora României (16.00 Timp Universal). Informaţii suplimentare se găsesc aici


 • Videoconferinţe în direct ale Centrelor Ştiinţifice: Centrele care au fost selectate vor participa la o videoconferinţă în direct transmisă pe internet şi vor discuta pe subiecte legate de astronomie pe data de 2 aprilie. Durata videoconferinţei va fi de 90 de minute, începând cu ora 21.00 TLR (18.00 UT). De asemenea, se vor face observaţii în direct de către vizitatorii ce vor selecta aceste centre, folosind telescoape ce vor fi operate de la distanţă prin Internet. Centrele ştiinţifice vor desfăşura acest program în mare parte cu participarea grupurilor de astronomi amatori ce vor găzdui sesiuni de observaţii pentru public.

  Pentru observaţii în direct se vor folosi cele 4 telescoape din reţeaua D-Space. Puteţi vedea telescoapele aici.

  Cei care organizează evenimente şi vor ca vizitatorii lor să poată opera pe un telescop la distanţă, trebuie să se înscrie din timp, completând formularul online aflat la adresa:
  http://www.discoveryspace.net/index.asp?Cat_ID=569

  Informaţii suplimentare despre videoconferinţă, centrele participante, vorbitori, tematică şi folosirea telescoapelor pentru observaţii în direct la distanţă găsiți aici.


 • 24 ore de transmisii live pe internet de la observatoare de cercetare: Astronomii de la observatoarele profesioniste vor face transmisii live pe Internet din interiorul acestor observatoare timp de 24 de ore, din 3 aprilie, ora 12.00 TLR (9.00 UT) până în 4 aprilie, ora 12.00 TLR (9.00 UT).

  Pentru acest eveniment organizat de ESO (Observatorul European de Sud) s-au înscris până în prezent 80 de observatoare din toată lumea, inclusiv marile observatoare din Hawaii, Chile, Arecibo, Gemenii de Nord şi de Sud, Staţia din Antarctica, dar şi Telescopul Spaţia Hubble şi Telescopul Spaţial Spitzer.

  Informaţii complete şi actualizate găsiţi aici

 • 24 de ore de observaţii globale – Star Party: Pentru 24 de ore pe data de 4 aprilie telescoape (inclusiv cele solare) din toată lumea vor fi puse gratuit la dispoziţia publicului pentru observaţii de către cluburi şi grupuri de observatori. Scopul este acela de a oferi unui număr cât mai mare de oameni şansa de a privi cerul printr-un telescop.

  Evenimentul este organizat de Sidewalk Astronomers şi International Sidewalk Astronomy Night. Informaţii şi sfaturi se găsesc aici


 • Ziua Soarelui – Sun Day: Va avea loc pe 5 aprilie şi va începe la răsăritul local al Soarelui. Evenimentul este organizat de către Grupul de Fizică Solară (Solar Physics Task Group), care invită pe toţi cei care pot ţine prelegeri sau prezentări, care posedă telescoape cu filtre sau pot face proiecţie să se implice în acest eveniment. Cu toţii datorăm existenţa noastră Soarelui. Fără el ar pieri viaţa de pe Pământ. Ultima zi din proiectul 100 de Ore de Astronomie (Duminica –Sunday – Ziua Soarelui) este dedicată acţiunilor de sărbătorire a Soarelui.

  Informaţii complete şi sfaturi găsiţi aici


 • 100 de Ore de Astronomie Junior: Este o colaborare între 100 Hours of Astronomy şi proiectul Universe Awareness (de asemenea unul dintre proiectele globale principale ale AIA 2009) ce are ca scop conectarea astronomilor profesionişti şi amatori cu copiii din lumea întreagă în timpul (şi poate şi după) celor 100 de Ore de Astronomie.

  Informaţii la adresa http://www.unawe.org.

Mii de evenimente locale sunt planificate de către instituţii cu facilităţi ştiinţifice şi astronomi entuziaşti, amatori sau profesionişti, din întreaga lume, printre acestea numărându-se sesiuni de observaţii prin telescop, prelegeri, expoziţii, spectacole speciale şi multe altele.

Cu toţii suntem invitaţi să organizăm sau să luăm parte cu rudele şi prietenii la aceste evenimente, ocazie de a ne bucura împreună de frumuseţile oferite de cerul zilei sau cerul nopţii.

Găseşte evenimente